Ensimmäinen prosenttitaideteokseni valmistui päiväkodin pihaan Laajasalossa Helsingissä. Lämpökäsitellystä männystä veistetty teos pilotoi elinkaariajattelua julkisessa taiteessa. Tämä laajentaa julkisen veistoksen materiaalivaihtoehtoja, kun teoksia ei enää tehdä ikuisuutta varten. Pintakäsitelty tapitusliitoksin tehty puuveistos kestää kuitenkin säävaihteluita ja pienen yleisön kiipeily-yrityksiä.
Jääkarhupoika/Polar Bear Boy, 2018 |
Kun taidetta tehdään lapsiyleisölle, ei voida aliarvioida vastaanottajaa. Todennäköisesti 5-vuotias puntaroi teosta paljon perusteellisemmin kuin aikuinen, joka sulkee ympäristöstään kaiken mikä ei liity juuri käsilläolevaan päämäärään. Jääkarhupukuun sonnustautunut lapsihahmo viittaa väistämättä käsillä olevaan ilmastokatastrofiin. Saako jääkarhu ympärilleen lumipeitteen vielä 10 vuoden päästä, entä 40 vuoden päästä? Muuttuuko teos jääkarhujen muistomerkiksi, kun populaatio sulautuu eteläisempiin serkkuihinsa muuttuen ruskeaksi. Lapset eivät saa tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat heidän tulevaisuuteen. Tässä kohtaa tulee tärkeäksi teoksen toinen yleisö: vanhemmat, jotka hakevat lapsia päiväkodista. Toivon ja positiivisen vaikuttamisen kautta vanhemmat voivat ryhdistäytyä kuluttajavalinnoissaan ajatellen tulevia sukupolvia.
hahmon korkeus on 4 metriä |
Kolmas teoksen tärkeä kohderyhmä on päiväkodin henkilökunta. Teos voi tarjota työkaluja keskustella lasten kanssa ilmastokysymyksistä. Toivon myös että sympaattinen hahmo lisää viihtyvyyttä ja piristää aamulla työhön tulevaa lastenhoitajaa.
Päiväkodin sisäpihalle on jätetty pieni metsäalue ja kalliota, jolla hahmo seisoo |
Teos ei tyhjenny ainoastaan ilmastokysymyksiin. Naamiaisissa ja eläimeksi muuntautumisessa on myös kyse empatiasta. Eläytymisestä toisen rooliin. Varhaisimmissa löydetyissä ihmisen tekemissä patsaissa esiintyy eläimeksi pukeutuneita ihmishahmoja. Metsästäessä muinaisihmisen tuli muuttua eläimeksi ymmärtääkseen saaliin ajattelua. Tämä vahvisti myös kunnioitusta luontoa ja saaliseläintä kohtaan.
Tilaaja: Helsingin kaupunki yhteistyössä Helsingin taidemuseon HAMin kanssa
No comments:
Post a Comment