Wednesday, September 12, 2012

Feeling for Wood - Kalle Mustonen & Jussi Valtakari


Pro Puu galleriassa Feeling for Wood -tapahtuma avaa syyskuun ajaksi kolme näkökulmaa puunveistoon nykytaiteessa. Tapahtumakokonaisuus kuuluu designpääkaupunkivuoden ohjelmaan Lahdessa.


Kalle Mustonen & Jussi Valtakari - Puuveistoksia
Pro Puu galleria 6.- 29.9.2012


Mustonen: Trojan, 2011 (pää erillään installoituna)


Lahtelainen kuvataiteilija Kalle Mustonen on kutsunut taiteilija Jussi Valtakarin vuoropuheluun puun tajusta Pro Puu galleriaan. Syyskuun ajan esillä oleva näyttely rakentuu Mustosen Trojan- teoksen ympärille. Viimeksi Helsingin Taidehallissa Nuoret 2011-näyttelyssä esillä ollut Trojan on satakertaiseksi suurennettu puinen legohahmo, jonka olennaisin tehokeino on mittakaavan muutoksen tuoma uhka. Sukupolvia yhdistävä hahmo palauttaa katsojan omien kokemustensa äärelle.

Mustonen: Imaginary mountains nro 4, 2012
 

Mikä sitten on käsittämättömän suurta, jonka voisi pienentää omiin mittasuhteisiin? - Vuoret. Kaksi esillä olevista ‘Imaginary Mountains’ -sarjan teoksista on valmistunut kuukauden sisällä ennen näyttelyn avaamista. Toisin kuin Trojanissa, vuorissa pienennöksen mittakaava on määrittelemätön ja muuttuva. Tekniikka sallisi teoksien laajentuvan loputtomasti, jolloin mittakaava lähenisi pikkuhiljaa yhden suhde yhteen.


Imaginary Mountain nro 4 ja mannerlaatan sauma
Imaginary mountain nro 4 kääntöpuolelta

Mustonen: Imaginary Mountain nro 3 (nro 2 löytyy Lahden taidelainaamosta)

Jussi Valtakari: Ole huoleti. He eivät
näe sinua, mutta sinä näet heidät, 2012, yksityiskohta

- Kutsuin Jussi Valtakari näyttelyyn, sillä omat teokseni eivät välitä tunnistettavia inhimillisiä tunteita. Kun itse luon oman todellisuuteni, on Valtakari vahvemmin kiinni ympäröivässä todellisuudessa. Pienet puiset hahmot paljastavat asenteemme yhteiskunnan laitapuolta kohtaan. Hahmoja voi tulkita kuin vastaantulijoita kadulla. Jussin teos, "Ole huoleti. He eivät näe sinua, mutta sinä näet heidät" , asettaakin katsojan valitsemaan tunnistusrivin hahmoista epäilyttävimmän, kertoo Kalle Mustonen.

Näyttelykokonaisuudessa tulee esille kolme erilaista lähestymistä puunveistoon. Valtakarin hahmoissa yhdistyy anatomian ja materiaalin tuntemus veistorautojen kokeneeseen jälkeen. Mustosen Trojan on lähes matemaattisesti toteutettu suurennos esikuvastaan ja tekniikka muistuttaa lähinnä talonrakennusta. Imaginary Mountains’n puurakenne toimii kuin maalauspohja, siinä on olennaista pinta ja sen virheet.

Pro Puu -galleria / Satamakatu 2 A, 15140 Lahti
Avoinna: maanantai - perjantai 10-17, lauantai 10-14
Vapaa pääsy

No comments: