Thursday, May 07, 2015

Galleria Sculptor

Gnomestudies

7.– 24.5.2015
  
Kuvanveistäjä Kalle Mustosen 16. yksityisnäyttely tutkii puutarhatonttuja. Mistä tahansa aiheesta voi löytää syvempiä tasoja ja uusia ulottuvuuksia, kun vain syventyy ja omistautuu tarpeeksi. Kyseessä on hallittu esineen palvonta, fanitus ja yhden miehen kultti. Puutarhatontut ovat luonnollinen jatke Mustosen aiemmille populaarikulttuurin aiheille kuten legoille, c-kaseteille ja pääkalloille.

Näyttelyn pääteos “Death of the Gnome King” on valtava puurakenteinen veistos, jossa Mustonen on koetellut fyysisen suorituskykynsä rajoja. 8-metrisen selällään makaavan puutarhatontun mitat määritteli gallerian koko sekä se, että tähän mennessä maailman suurin puutarhatonttu on ollut 7,91 m.

Kehyskertomus teokselle tulee hollantilaisesta folkloresta, jossa metsästäjä vahingossa ampuu tonttukuninkaan. Tämän seurauksena pienet aluetta suojelleet tontut katoavat, karja kuolee ja sato menee piloille. Valtava kuollut tonttu edustaa jotain merkittävää, peruuttamatonta muutosta, jota emme vielä tajua, koska olemme liian lähellä.
  
Pääteos on syntynyt Taiteen edistämiskeskuksen kohde- ja työskentelyapurahalla, joukkorahoituksella, sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museon tuella, jonka järjestämään Turku Biennaaliin teos jatkaa Galleria Sculptorin jälkeen.

No comments: